Mijzelf op nummer één

Prioriteiten stellen in je eigen belang, een noodzakelijke taak waar veel kinderen en volwassenen het moeilijk mee hebben. Het oordeel van een ander over ons gedrag lijkt vaak belangrijker dan ons eigen oordeel. Zijn het altijd jouw eigen behoeften die op nummer een staan of laat jij je leiden door het oordeel van een ander? ‘Zij heeft mij nu nodig dus dat werk dat er ligt stel ik uit anders lijk ik egoïstisch.’ Hoe kies je voor jezelf? Allereerst door jezelf eraan te herinneren dat het goed is om keuzes te maken in je eigen belang. Als jij niet voor jezelf kiest, doet niemand anders het.

Afgelopen week gaf ik een voorlichting aan kinderen tussen de vijftien en achttien jaar in het kader van depressie- en suïcidepreventie. Ik leerde hen het belang van gevoelens uiten en het deed mij enorm goed dat zij deze met mij en elkaar durfden te delen. Na verhalen over verlies, depressie en moeilijkheden in het dagelijks leven kaartten we het volgende onderwerp aan. Moet je alles met iedereen delen? En op welke manier? In de vriendinnengroep van een zeventienjarige jongedame werd alles met alles met elkaar besproken. Echter worstelde zij met een privé situatie die zij nog niet wilde delen. Haar probleem op dit moment; ‘Ik moet het wel vertellen anders worden ze achteraf boos dat ik het pas zo laat vertel en dat wil ik niet.’

De puberteit is al lastig genoeg zonder externe problemen. Erkenning van de omgeving, het goed willen doen en vergeet niet de emotionele en fysieke veranderingen. Dit meisje huilde omdat ze juist druk vanuit vriendinnen voelde om alles te delen terwijl zij er zelf nog niet over wilde praten. Nog voor haar vriendinnen dit wisten of konden reageren, lag zij er al wakker van. Ik raadde haar aan op te schrijven wie er in haar leven belangrijk was. Ze noemde tig namen maar liet zichzelf erbuiten. Dit is hetgeen wij vaak vergeten. Alle drukte, alle mensen om ons heen aan wie wij willen en (voor ons gevoel) moeten denken, maakt dat wij onszelf soms vergeten. Bekijk daarom voorál wat jouw behoeften zijn en hoe je deze kan vervullen.

Jongeren, vooral in de puberteit, moeten wij eraan blijven herinneren om er voor elkaar te zijn maar nóg belangrijker: om er voor jezelf te zijn! Tip: Vraag aan je leerling, dochter, zoon of jouw cliënt; Als jij met niemand rekening hoeft te houden, welke keuze zou jij maken? Wat heb jij nodig?
Mijn cliënte in kwestie gaf aan steun van haar gezin nodig te hebben en er verder zelf mee bezig te willen zijn. ‘Het laatste dat ik nu wil is dat iedereen zijn mening erover geeft en er met mij over wil praten, hoe lief het ook bedoeld is.’ Het vervelende van deze behoefte is dat haar gevoel haar tegenspreekt. Het gevoel om anderen te behagen is namelijk zo groot dat zij er wakker van ligt. Dit is het punt om goed na te denken wie belangrijk voor haar is en waarom. De meest nabije mensen weten wat er speelt waardoor ik mij afvraag hoe belangrijk de rest is. Maken wij sommige mensen belangrijker dan ze eigenlijk voor ons zijn?

Niet alleen jongeren hebben last van omgevingsdruk. Het is menseigen je te meten aan anderen en op zoek te zijn naar validatie van personen die jij belangrijk vind. Maar waar ligt de grens van het nodig hebben van bevestiging van anderen en het krijgen van bevestiging van jezelf? Ieder persoon is uniek en heeft iets anders nodig om zichzelf goed te voelen. Waar we allemaal achter moeten komen is wat dat specifieke is. Het schouderklopje dat je van een ander krijgt, creëert een bepaald gevoel. Welk gevoel is dat en hoe creëer je dat zelf?

˚ Door kritisch naar jezelf te kijken; verleden en heden. Wie gaf jou vroeger complimenten en waren deze voldoende om vertrouwen in jezelf te krijgen?
˚ De keerzijde hiervan zijn de negatieve bekrachtigingen van jouw gedrag. Wat deed jij volgens anderen niet goed? In hoeverre is dit jou bijgebleven? Soms blijven negatieve bekrachtigingen in je hoofd zitten terwijl die niet meer actueel zijn.
˚ Welke complimenten heb jij nodig om je goed in je vel te voelen en met zelfvertrouwen de deur uit te gaan? Wat zegt of doet iemand dat jou een goed gevoel geeft en waar komt dat door?

Noteer deze complimenten en herinner jezelf hieraan. Schrijf bijvoorbeeld op een spiegel waar je dagelijks in kijkt; ‘Ik ben trots op mijzelf omdat ik mijn best doe.’

Bovenstaande tips geven u mogelijk inzicht in hoe zelfvertrouwen wordt opbouwt maar ook in hoe deze kan worden afgebroken. Door naar jezelf te kijken, krijg je inzicht in jezelf en kan je leren meer waarde te hechten aan jouw eigen oordeel. Tot slot wil ik u meegeven dat het hier om een proces gaat van verandering. Niemand kan in een week leren minder waarde te hechten aan de mening van anderen maar hoe vaker u hier bewust mee bezig bent, hoe sneller het proces gaat.

Mocht u vragen hebben, kunt u mij bereiken via de e-mail; info@MixedMatters.nl of via Social Media; Facebook.com/MixedMatters en Twitter.com/Mixed_Matters Ik nodig u daarnaast van harte uit mee te denken over onderwerpen in het kader ‘Cultuur’ en ‘Maatschappij’ die ik maandelijks aankaart. Ik hoop op reacties en ideeën waarmee wij elkaar kunnen inspireren en versterken!