Balans in lichaam en geest

Depressie, burn-out, identiteitscrisis of gewoonweg niet lekker in je vel zitten. Steeds vaker komen de verhalen naar buiten en mogen we onze schaamte loslaten. Dit geldt ook voor mij. Ik groeide op in een gezin waarin ik alles mocht vertellen, van overleden mensen die ik zag tot vragen over gevoelens die ik niet kende maar leerde tegelijkertijd dat dit niet opging voor de wereld buiten mijn gezin. In elke situatie een ander masker uit de kast pakken, leek voor kort nog steeds een goede oplossing. Nu weet ik beter; ik ben er klaar voor om mijzelf te zijn.

Mijn naam is Angela Badloe, ik ben 32 jaar en van Surinaams-Hindoestaanse komaf. Ik was een jaar of vijf toen ik mij bewust werd van mijn spirituele gaven. Ik was heldervoelend maar nog niet helderziend, wat betekende dat ik energieën aanvoelde in een ruimte maar niet kon plaatsen wie het was of wat die energie wilde. Ik kreeg begeleiding van verschillende mensen in mijn omgeving, waaronder mijn moeder, maar dit alles nam niet weg dat ik veel te maken had met angst en paniek. Dit werd heftiger in mijn tienerjaren toen mijn gave zich steeds meer ging ontwikkelen. Ik kreeg angstaanvallen en besefte steeds meer dat er mensen waren die totaal geen kennis hadden van energie en de invloed op je gesteldheid. Dit was voor mij de eerste keer dat ik spiritualiteit linkte aan de psychiatrie.

Tijdens mijn studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlening kwam ik mijzelf echt tegen. Ik leerde methodieken en theorieën om cliënten te helpen maar kwam er steeds achter dat ik dit zelf nog niet goed onder de knie had. Mijn opvoeding was vooral gericht op het uiten en beleven van positieve emoties omdat mijn ouders ook niet goed wisten hoe ik bijvoorbeeld mijn boosheid kon uiten. De maskers die ik ophad werkte zo goed dat ik zelf vaak ook niet meer wist wat eronder zat. Ik leerde buiten mijn gezin niet over spiritualiteit te praten omdat ik twijfelde of mensen mij gek zouden vinden. Hiermee ontkende ik een groot deel van mijzelf want dit is de basis van wie ik ben en hoe ik in het leven sta. De disbalans die dan energetisch ontstaat, uit zich vooral in het lichaam. Spastische darm, somberheid en vooral de moeheid werd steeds erger.

In het laatste jaar van mijn studie ging ik dan ook echt op zoek naar mijzelf. Ik liep tien maanden stage in Suriname waarin ik veel leerde over mijn afkomst. Hier lag namelijk de basis van mijn opvoeding en het aangeleerde gedrag dat mij behoorlijk in de weg zat. Ik hielp de kinderen met wie ik werkte op dezelfde manier dat ik mezelf hielp. Ik had de lijst van gevoelens uitgeprint, van Walter Hottinga, die ik tegenwoordig ook voor cliënten gebruik. Hier staan zowel positieve als negatieve gevoelens in waardoor je inzicht krijgt in de nuance van emotie. Ben je bijvoorbeeld boos, verontwaardigd of voel je juist onmacht? Bewustwording van het brede scala helpt vooral om jezelf te begrijpen, helemaal als er gevoelens door elkaar lopen en je niet precies weet wat er in je omgaat.

Binnen de hulpverlening en de ggz merkte ik dat er weinig rekening werd gehouden met achtergronden. Ik startte daarom in 2014 mijn bedrijf Mixed Matters om hier een verschil in te maken. Ik werkte o.a. samen met stichting 113 Zelfmoordpreventie, GGZ inGeest en meerdere gemeenten. Door niet alleen te noteren waar iemand vandaan komt maar dieper naar een persoon en zijn omgeving te kijken, kun je de kern van emoties terughalen. Denk aan onderwerpen als opvoeding, normen en waarden maar ook aan immigratie, trauma en aangeleerde gedragspatronen. Hoe meer bewustwording we creëren bij de cliënt, hoe sneller de behandeling gaat.

De laatste jaren krijg ik tijdens mijn werk in de hulpverlening en ggz regelmatig van mijn gidsen (spiritueel begeleiders) te horen dat er energetische blokkades zijn die de behandeling belemmeren. Voor mij is het namelijk mogelijk om naar verschillende aspecten van een persoon te kijken. Ik kies ervoor om naar je aardse lichaam of naar je energetische lichaam te kijken. Denk hierbij aan het verschil dat je ziet wanneer je het lichaam met het blote oog bekijkt of onder een MRI-scanner. Zo heb ik de mogelijkheid steeds naar diepere lagen te kijken. Aards is het te vergelijken met een raam. Je kan je oog gebruiken om naar het raam zelf te kijken of je kan erdoorheen kijken. Zo werkt mijn gave ook. Het is dus niet zo dat ik automatisch alles bij iedereen bekijk. Gelukkig maar want dit zou zeer vermoeiend zijn!

Waar ik mijn gave normaal enkel gebruik om readingen en healingen te geven, krijg ik nu vaker te horen krijg dat ik mij meer moet focussen op de disbalans in het energetisch lichaam tijdens mijn werk als hulpverlener. Dit maakt dat de scheidingslijn tussen het energetisch en aards werk steeds dunner wordt. Ik vraag mensen dan naar hun eigen kennis en merk vrij snel of ik het over energie kan hebben. De laatste jaren is er echter een hele verandering gaande. De cliënten in individuele trajecten benaderen mij tegenwoordig juist voor mijn kijk op beide werelden. Kennis over spiritualiteit en kennis over de geestelijke gezondheid.

Het is voor mij daarom nu belangrijk om meer informatie te delen over deze combinatie en wat dit voor de gezondheid kan betekenen. In de volgende column lees je meer over wat je zelf thuis kunt doen om de balans te houden tussen je lichaam, ziel en geest. Mocht je vragen hebben, ben je meer dan welkom om mij te mailen op info@mixedmatters.nl of te benaderen via Instagram @MixedMatters.

Dit artikel is geschreven voor en gepubliceerd op HivanCommunity